Brannklasser og modeller – hva bør du vite når du velger brannsikre porter

Valg av brannsikre porter er avgjørende for sikkerheten til en bygning, og det kan være vanskelig å skille mellom de forskjellige brannklassene og typene. Her har vi kort oppsummert det som kan være aktuelt for deg som sluttkunde eller entreprenør å vite. 

Brannklasse EW eller EI 

Når det kommer til brannsikre porter, er det to brannklasser som er mest relevant: EW og EI.

EW-klassifiserte porter hindrer flammer fra å spre seg mellom rom eller bygninger, med noe beskyttelse mot varmestråling. EW-klassen er delt inn i ulike nivåer, for eksempel EW30, EW60, EW90 og EW120. Tallene tilsier hvor lenge brannporten er testet for – en EW60 port er testet og godkjent for å hindre flammer i å spre seg i minimum 60 minutter. 

EI-klassifiserte porter er i tillegg varmeisolerte, og er klassifiseringen med høyest brannmotstand. Lik som EW-klassifiseringen, er denne også delt inn i ulike nivåer som tilsier hvor lenge den er testet for. 

Disse kan i tillegg leveres med Sa-klassifisering, som betyr at porten er røyktett. 

Hva avgjør portens brannklasse 

Mens EW-klassen er fokusert på å hindre spredning av flammer, er EI-klassen i tillegg fokusert på å begrense varmeoverføringen. Faktorer som påvirker valget av brannklasse for en port inkluderer bygningens formål, størrelse, plassering, omgivelsesrisiko og lokale regelverk og krav. Generelt sett vil bygninger med høyere risiko kreve høyere brannklasse. 

Mer informasjon om brannsikkerhet finner du på blant annet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Det er viktig å merke seg at kravene til brannsikkerhet varierer etter bygningstype og bruksområde, og det er derfor viktig å konsultere med en brannkonsulent for å avgjøre hvilken brannklasse som er nødvendig for ditt bygg eller rom. 

Branngardiner

For rom med begrenset plass kan en branngardin være en god løsning. Disse kan leveres i Sa-klassifisering opp til 9,27m2, og kommer i både EW og EI klasse. Skinner og cover kan også lakkeres i valgfri RAL-farge. 

Novoslide brannskyveport

Brannskyveporter

Brannskyveporter kan være et rimeligere alternativ for å oppnå brannsikring opp til EI120Sa. Disse kan lakkeres i valgfri RAL-farge og er utstyrt med holdemagnet. Vær oppmerksom på at brannskyveporter krever en del sideplass, i motsetning til for eksempel branngardiner. 

Brannsikre porter fra Port-Service Øst 

Port-Service Øst AS tilbyr et bredt utvalg av brannporter, fra branngardiner og brannskyveporter til brannsikre leddheise- og rulleporter. Vi leverer og monterer alle typer brannporter og utfører også nødvendig service på disse. 

Ved å velge Port-Service Øst som din leverandør av brannporter, kan du være trygg på at du får kvalitetsprodukter og profesjonell service. Kontakt oss gjerne for mer informasjon eller et uforpliktende tilbud. 

Relaterte artikler

Ny garasjeport? Dette bør du tenke på

Enten du skal bygge ny garasje eller pusse opp din gamle, er det et par ting det er lurt å tenke på før innkjøp av ny garasjeport. I denne artikkelen minner vi deg på hvilke ting det er smart å ta i betraktning.

Hvordan frikoble garasjeporten

Ved strømbrudd eller motorfeil er frikobling viktig for å kunne åpne garasjeporten. Heldigvis er dette veldig lettvint med våre motorer fra Novoferm.

Denne nettsiden bruker cookies

Cookies hjelper oss med å forbere nettstedet vårt ved å samle inn og rapportere informasjon om bruken av den.